Zeer geslaagd openingsevent CoKunst: ‘organisatie voor behoud van kunst’

Maandag 25 november 2019
Zondagmiddag 24 november 12.00 uur. Een selecte groep gasten komt de Weijer binnen om te komen praten en nadenken over de beleving van Kunst. Uitgenodigd door het bestuur van CoKunst een organisatie die zich tot doel stelt om Kunst die verloren dreigt te gaan te behouden. Verloren dreigt te gaan komt met name doordat er geen beheer bij overlijden is geregeld. CoKunst is een coöperatie vanuit de gedachte dat je samen meer bereikt dan alleen. Krachten bundelen om individuele doelen te bereiken, waarbij ieder zijn unieke expertise en waarde kan inbrengen. 

Om CoKunst een goede fundering te geven is het bestuur op zoek naar hulp. Joris Claassen, secretaris van CoKunst: ¨We kunnen hulp gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld opslag of vervoer, maar we willen ook in contact komen met bedrijven en particulieren die geïnteresseerd zijn in kunst of kunstenaars die juist interesse hebben in ons. We hebben als coöperatie niet het doel winst te maken. Sterker nog in de eerste jaren zullen we juist veel geld nodig hebben. Ook daar zijn we dus op zoek naar diverse vormen van financiering. Goede kunst mag gewoonweg niet verloren gaan.¨ En over het openingsevent hier in Boxmeer: “We zochten naar een methode om de aandacht te vestigen op de doelstelling van CoKunst en wilden niet simpelweg een tentoonstelling organiseren. We hebben toen een ervaren gespreksleider en tevens huisvriend van de kunstenaar Ernst Bosch bereid gevonden om een lunch te begeleiden in de vorm van gespreksrondes over Kunst maar met name ook over wat Kunst met jou als persoon kan doen.” Over Ernst Bosch: ¨“ Een kunstenaar met een prachtige collectie werken. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld die te omschrijven is als Rhizomatische Kunst. Veel werk heeft in de loop der jaren een plekje gevonden, maar behoorlijk wat stukken nog niet.¨

Een paar uur praten en kijken aan de hand van tentoongestelde werken waaronder als bijzonder werk de driedimensionale Koningin die geheel Rhizomatisch (wortelend) is opgebouwd. Het levert niet alleen een aangename middag (met een perfecte lunch die is in de Weijer toch wel heel goed verzorgd) maar ook de nodige diepgang voor de deelnemers op. En als klap op de vuurpijl nieuwe leden en verhuur van kunstwerken. “Veel beter geslaagd dan dat wij vooraf hadden verwacht en de bekendheid via www.cokunst.nl is fors toegenomen” aldus een tevreden secretaris.

CoKunst 'voor het behoud van kunst'
www.cokunst.nl